Gelecek için Sürdürülebilir Turizm: Çevresel duyarlılığa siz değerli misafirlerimizle birlikte özen gösteriyor ve bunun sürdürülebilmesi için Bugün Harekete Geçiyor, Yarını Koruyoruz!
İklim krizi son dönemde tehlike çanlarını çalıyor. Gezegenimizin kaynaklarını bilinçli tüketmemiz ve her adımımızı gezegeni önceliklendirerek atmamız artık bir seçim değil gereklilik haline geldi.
Büyük markaların her gün bu konuda yeni sorumluluklar üstlenip, geleceği önceliklendirerek yeni bir adım attığı sürdürülebilirlik kavramı, dünyayı keşfetmemize imkan veren Turizm sektörünü de yakından ilgilendirmektedir.
Sürdürülebilir turizmi kısaca, etkileşimde olduğumuz çevrenin en iyi şekilde korunması, bozulma, yıpranma, yok olmasına sebep olacak değişimlere uğrama ihtimalinin önüne geçmeyi, kültür, ekoloji, biyolojik çeşitlilik, tarihi ve tabî güzelliklerin bir bütün halinde güvence altına alınarak geleceğe taşınması, bununsa sosyal ve estetik gereksinimleri karşılayarak gerçekleştirilmesini önceleyen yaklaşım olarak tanımlayabiliriz.
Turizm endüstrisi, üretim endüstrisinden farklı dinamiklere sahip olmakla birlikte, sürdürülebilirlik konusunda oldukça fazla sorumluluk taşıyan sektörler arasında yer alıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), sürdürülebilir turizm kavramını, “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” şeklinde tanımlıyor.
Sürdürülebilir turizm; turizmin hem toplum hem de çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının ve ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
1990 yılı Mart ayında Kanada’nın Vancouver şehrinde gerçekleştirilen Globe’90 konferansında, aşağıda sıralı 5 maddeyle belirlenen sürdürülebilir turizm amaçları, bu anlamda tüketici ve sektör profesyonellerinin de sorumluluklarını belirlemek açısından önem taşıyor.
• Turizmin çevreye ve ekonomiye önemli katkıları konusunda yüksek bilinç ve anlayış geliştirmek
• Eşitliği ve kalkınmayı desteklemek
• Ev sahibi toplumun yaşam kalitesini yükseltmek
• Ziyaretçilere yüksek kalitede deneyim yaşatmak
• Çevre kalitesini devam ettirmek
Setur varlık nedenimiz “Hareket etmenin önündeki engelleri kaldırarak, hayatları zenginleştirmek için çalışmak”. Bu anlamda, Setur olarak, gezegenimizi koruyamazsak, dünyanın doğal güzelliklerinin ve seyahat ederek keşfettiğimiz saklı hazinelerin geleceğe taşınmasına vesile olamazsak, ne seyahatin ne de hareket etmenin bir anlamı olmayacağının farkındayız.
Bu sebeple, sürdürülebilir, sorumlu turizm konusunda önemli çalışmaların altına imza atıyor, sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda yepyeni bir turizm yaklaşımını benimsiyoruz.
Setur, Setair ve Setur Mice olarak biz, bugüne kadar aldığımız birçok aksiyonla sürdürülebilir turizm konusunda üstümüze düşeni yapıyor ve yapmaya devam ediyoruz.
Parçası olduğumuz Koç Topluluğu’nun “Geleceğe. Birlikte” manifestosu ile somutlaştırılan Sürdürülebilirlik stratejisi bulunmaktadır.
Biz de Setur olarak Sürdürülebilirlik kapsamında;
Setur Mice ISO 20121 Sürdürülebilir Etkinlik Yönetim Sistemi Belgesi’nin sahibi olduk. Bu doğrultuda teknik, dekor, konaklama, ulaşım, yeme içme gibi hizmetlerin tamamında, bu belgeye tâbi bir şekilde faaliyetlerimizi yürütüyoruz.
SetAir ile, israfın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması hedefiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk özel hava taşımacılığı şirketi olduk.
Setur olarak bizler, her zaman olduğu gibi geleceği önceliklendiren vizyonumuzla, yarını korumak için bugünden harekete geçerek şirket içinde de tüm faaliyetlerimizi bu yaklaşımla gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda 2022 yılında Sıfır Atık yönetim sistemimizi kurarak cam, kağıt ve plastik atıkları geri dönüşüme kazandırdık. Yeni nesil sensörlü arıtmalı su sebillerimiz ile damacana ve plastik pet şişe kullanımını sıfırlayarak plastik atıklarımızı 2021’e oranla %70 azalttık.
Sürdürülebilir turizm konusunda endüstrinin büyük oyuncularına çok fazla sorumluluk düşüyor. Ancak kurumsal düzeyde atılacak adımların hiçbiri, bizlerin, seyahatseverin ve bilinçli bireylerin iş birliği olmadan bir anlam taşımıyor. Asıl önemli olan, bu konuda attığımız her adım, kazandığımız her bir farkındalık, sürdürülebilir turizm, sürdürülebilir yaşam, gelecek nesillerin de keyif alacakları bir dünya anlamına geliyor. Peki, sürdülebilir turizmi desteklemek için bireysel olarak nelere dikkat edebiliriz? Size birkaç maddeyle bunları sıraladık:
• Tek kullanımlık plastikleri hayatınızdan çıkarın.
• Yereli önceliklendirin. Ziyaret ettiğiniz ülkelerin yerel lezzetleriyle, yerel restoranlarından beslenin.
• Turunuzun tamamında olmasa bile, spesifik etkinliklerinizde yerel rehberleri, yerel konaklama alternatiflerini tecih edin.
• Hediyelik eşyalar, el sanatları, yerel turizmi ayakta tutan önemli unsurlardır. Lokali ve üreticisini tercih ederek endüstriye katkı sağlayın.
• Tek bir yer, tek bir etkinliği değil, deneyimler bütününe eşit şekilde bütçe ayırarak herkesin kazanmasını sağlayın.
• Ziyaret ettiğiniz bölgedeki yerel hayvanları tanıyın, ve sınırlarını, doğal yaşam alanlarını ihlal etmemeye özen gösterin.
• Sürdürülebilirlik bilincine sahip, çevre dostu, doğa ve kültür koruma odaklı şirket, tur, otel ve kurumları tercih edin. Bu tercihlerinizi paylaşmaktan ve etrafınızdaki insanları teşvik edip bilinçlendirmekten çekinmeyin.
• Ziyaret ettiğiniz her yabancı ülkeyi eviniz gibi sahiplenin, kirletmeyin, koruyun.
• Mümkün olduğunca toplu taşıma kullanmaya çalışın. Yalnızca seyahatinizde değil, gündelik hayatınızda da önceliklendirmeniz gereken bir konu olan toplu taşıma bilinci arttığı ölçüde, toplu taşıma imkân ve kalitesinin de artacağını unutmayın. Ve uygun olan yerlerde, uygun mesafeleri yürüyerek ya da bisikletle kat etmeye gayret gösterin.
Tüm bu değerlerin yaşatılması, korunması, yarınlara bugünkünden daha iyi halde aktarılabilmesi ancak, sürdürülebilir turizm politikaları ve hem turizm sektörü paydaşlarının hem de bireylerin bu politikaları en doğru şekilde hayata geçirip, gerekliliklerini yerine getirmesine bağlı.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 2005 yılında ortaklaşa yayınladıkları bir rehber aracılığıyla, günümüzde hala geçerli olan, sürdürülebilir turizm kavramının 12 ilkesini belirlediler. Bu 12 ilke, sürdürülebilir turizm konusunda, yolumuzu aydınlatacak olan en önemli adımları teşkil ediyor.
Turizm destinasyonlarının ve girişimlerinin, uzun vadede gelişmeye ve fayda sağlamaya devam edebilmeleri için ekonomik sürdürülebilirliklerini ve rekabet güçlerini korumak.
Turizmin ev sahibi destinasyonlara katkısını artırmak için ziyaretçilerin yerel harcama oranlarını artırmak.
Ayrımcılık yapmadan, ücret seviyesini ve hizmet kalitesini iyileştirerek turizm sektörünün yarattığı ve desteklediği yerel işlerin sayısını ve kalitesini artırmak.
Turizmden elde edilen ekonomik ve sosyal faydaların topluma yaygın ve adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak, ekonomik ve sosyal olarak dezavantajlı kesime sağlanan fırsatları, gelir ve hizmetleri iyileştirmek.
Tüm ziyaretçilere güvenli ve tatmin edici bir deneyim sağlamak.
Yerel toplulukların kendi bölgelerindeki turizmin yönetimi ve gelişimi için diğer paydaşlarla istişare halinde, planlama ve karar verme süreçlerine katılımlarını sağlamak.
Yerel toplulukların sosyal yapı ve kaynaklara, fırsatlara ve yaşam destek sistemlerine erişimlerini sağlayarak yaşam kalitelerini sürdürmek ve artırmak.
Ev sahibi toplulukların tarihi miraslarına, otantik kültürlerine, geleneklerine ve çeşitliliklerine saygı duymak ve onları zenginleştirmek.
Hem kentsel hem de kırsal alanların peyzaj kalitesini korumak, zenginleştirmek; çevrenin fiziksel ve görsel bozulmasını önlemek.
Doğal alanların, habitatların ve vahşi yaşamın korunmasını desteklemek, bunlara verilen zararı en aza indirmek.
Turizm tesisleri ile hizmetlerinin geliştirilmesinde ve işletilmesinde kısıtlı, yenilenemeyen kaynakların kullanımını en aza indirmek.
Turizm işletmelerinden ve ziyaretçilerden kaynaklanan hava, su ve kara kirliliğini, atık üretimini en aza indirmek.
Sürdürülebilir turizm uygulamaları konusunda en büyük görevlerden biri de otel endüstrisine düşüyor. Bu anlamda farkındalığın tüketici tarafında da artmış olması, sürdürülebilir otellere yönelik ilgiyi ve talebi artırıyor. Peki, sürdürülebilir otel tam olarak nedir ve bir otelin sürdürülebilir olması için gerekli şartlar nelerdir? Bu konudaki ana gereksinimler, The International Tourism Partnership tarafından düzenlenen, Uluslararası Turizm Ortaklığı’nca belirlemiş olan şu 6 ana başlık altında toplanıyor. (Kaynak: Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi - Yıl: 2016, Sayı: 1 – Sayfa: 15‐30)
• Planlama ve çerçevenin oluşturulması
• Personelin eğitimi ve çevre farkındalığını artırmak
• Çevre yönetimi
• Satın Alma Süreci
• Yerel halkla iş birliğinin artırılması
• Destinasyonun korunması
Önümüzdeki süreçte de sektörümüzü ileriye taşımak ve seyahat edenlerin hayatlarını zenginleştirmek için gezegenimizi önceliklendirerek, sürdürülebilirlik konusunda öncü adımlar atmaya ve yeni uygulamalarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz.